Binnenmuur isoleren: de slimme keuze voor een energiezuinig huis

binnenmuur isoleren

In de zoektocht naar manieren om energie te besparen en het comfort in huis te verhogen, wordt binnenmuurisolatie vaak over het hoofd gezien. Toch kan het isoleren van binnenmuren een groot verschil maken. In deze blog leggen we uit wat binnenmuurisolatie precies is, waarom het belangrijk is, en waarom samenwerken met een gecertificeerde vakman zoals Benjamin van Renovita een goed idee is.

Wat is binnenmuur isolatie?

Binnenmuur isolatie houdt in dat de binnenmuren worden voorzien van isolatiemateriaal om warmteverlies te voorkomen. Dit is een efficiënte manier om de energiekosten te verlagen en het wooncomfort te verbeteren, vooral in oudere huizen die slecht geïsoleerd zijn. Door de muren te isoleren, creëer je een extra barrière die de warmte in de winter binnenhoudt en de hitte in de zomer buiten houdt.

binnenmuren isoleren

Wanneer kies ik om mijn binnenmuur te isoleren?

Het isoleren van een binnenmuur is een goede optie wanneer spouwmuurisolatie niet mogelijk is, of wanneer er niets aan de buitenmuur mag of kan gedaan worden. Bij historische panden is het bijvoorbeeld niet altijd mogelijk of zelfs verboden om te isoleren op de buitenmuur. De binnenmuren isoleren is ook een goede keuze bij een renovatie. Hierdoor zal je wel iets van de leefruimte verliezen en moet er ook rekening gehouden worden met bestaande elementen op de muur zoals stopcontacten, radiatoren,etc. Je zal wel kunnen genieten van meer thermisch comfort en minder geluidsoverlast in jouw huis.

Waarom jouw binnenmuur isoleren?

Het isoleren van een bestaande muur is optimaal voor de energie-efficiëntie van je woning. Door de binnenmuren te isoleren, beperk je niet alleen het warmteverlies via de muren, maar zorg je ook voor een lagere energierekening en een vebetering van je EPC-score. Een tweede voordeel is dat het zorgt voor een beter wooncomfort. Door de isolatie creëer je een stabielere temperatuur in jouw woning. Kamers zullen minder snel koud worden in de winter en koeler blijven in de zomer. Door de dalingvan het energieverbruik, zal het ook zorgen voor meer duurzaamhied en een bijdrage leveren aan het milieu. Als laatste zorgt het ook voor een waardevermeerdering van je woning. Een goed geïsoleerd huis is aantrekkelijk op de woningmarkt. Potentiële kopers zien een energiezuinig huis als een slimme investering, wat de waarde van je woning zal verhogen.

waarom binnenmuur isoleren

Wat zijn de soorten binnenmuur isolatie?

Er zijn verschillende materialen beschikbaar om binnenmuren te isoleren. Je kan kiezen voor isolatie met een voorzetwand of isolatieplaten.

  • Bij voorzetwand isolatie wordt er een extra wand voor je bestaande muur geplaatst. De ruimte tussen de bestaande muren en de voorzetwanden wordt opgevuld met isolatiemateriaal zoals steenwol, glaswol, of MW-35. Nadien worden de muren afgewerkt met gipsplaten.
    Wat is het verschil tussen glaswol of steenwol? Steenwol isoleert beter dan glaswol en zorgt ook voor een betere geluidsisolatie, maar steenwol is wel duurder dan glaswol.
  • Bij isolatieplaten worden er platen met isolatiemateriaal zoals PIR platen tegen jouw bestaande binnenmuur geplaatst. Deze PIR platen zijn verlijmd met andere materialen zoals gips. Het voordeel van deze methode is dat er geïsoleerd en afgewerkt kan worden met één plaat. Je kan dus veel tijd en ruimte besparen.

Het proces

Het isoleren van de binnenmuur kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, afhankelijk van de huidige staat van je woning en de gekozen materialen. Bij Renovita gaan we als volgt te werk:

proces binnenmuur isolatie
  • Voorbereiding: We controleren de muren op eventuele gebreken, zoals vochtproblemen of scheuren, die eerst verholpen moeten worden.
  • Aanbrengen van het isolatiemateriaal: Het isolatiemateriaal wordt nauwkeurig aangebracht aan de binnenkant van de muren.
  • Afwerking: Na het aanbrengen van de isolatie werken we de muren af, bijvoorbeeld met gipsplaten, zodat alles er weer netjes uitziet.


Het hele proces neemt doorgaans slechts een paar dagen in beslag, afhankelijk van de grootte van de woning.

Waarom kiezen voor een gecertificeerde vakman?

Het isoleren van een binnenmuur brengt ook enkele nadelen met zich mee. Doordat de isolatie langs de binnenkant wordt geplaatst, zal er ruimteverlies zijn. Daarnaast is het ook belangrijk dat de binnenmuur goed wordt afgedicht. Is dit niet het geval dan kunnen er vochtproblemen ontstaan tussen de muur en de isolatielaag, wat op lange termijn voor veel problemen kan zorgen. We raden dus aan om dit te laten uitvoeren door een gecertificeerde vakman.

certificaat binnenmuur isolatie

Door samen te werken met een gecertificeerde vakman ben je zeker van de kwaliteit van de plaatsing van het isolatiemateriaal. Benjamin, de eigenaar van Renovita, is gecertificeerd voor binnenmuur isolatie en beschikt over de nodige expertise en ervaring om jouw project tot een succes te maken. Dit betekent dat je kunt rekenen op een correcte en duurzame uitvoering, met oog voor detail en veiligheid.
In sommige gevallen kan je als verhuurder het huurcontract opzeggen omwille van noodzakelijke renovaties. Hierbij dien je rekening te houden met de opzeggingstermijn en eventuele vergoedingen zoals een huurverlaging of verhuiskostenvergoeding.

Benjamin Renovita

Binnenmuur isolatie is een slimme investering voor iedereen die zijn huis energiezuiniger en comfortabeler wil maken. Door te kiezen voor Renovita en de expertise van Benjamin, ben je verzekerd van een professioneel uitgevoerd project met blijvende resultaten. Wil je meer weten over de mogelijkheden of een vrijblijvende offerte aanvragen? Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij jouw woning kunnen transformeren.

Werk met ons mee aan een groene toekomst en stel ons jouw renovatieproject voor.